poniedziałek, 20 lutego 2012

Raffaello bez pieczenia

Jeden ze starszych przepisów jakie mam. Ciasto jest smaczne, łatwe i nie wymaga pieczenia. Poza tym połączenie słonych krakersów ze słodkim budyniem z wiórkami daje bardzo ciekawe doznania smakowe. Smaczne i proste, dlatego polecam :)

Raffaello
Składniki:
- 2 duże paczki krakersów
- 200g masła
- 200g wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 0,5l mleka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- tabliczka mlecznej czekolady

Wykonanie:
Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać odlane mleko , z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Tak przygotowaną miksturę wlać do gotującego się mleka i w ten sposób uzyskamy budyń domowy, który zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu miksujemy budyń z masłem i wiórkami kokosowymi (odrobinę wiórek zostawić do dekoracji). Dno blaszki wykładamy krakersami, na to połowę kremu, kolejna porcja krakersów, druga połowa kremu. Na górze układamy krakersy i polewamy to czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach mleka i posypujemy wiórkami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz