Bez bicia przyznaję, że nie piekłam tego ciasta sama, tylko przywiozła mi je do kawki moja przyjaciółka (jeszcze raz dzięki Gosiu :*). Jest bardzo smaczne, mokre i w ogóle mniam :) Przepis zamieszczam, bo zamierzam z niego częściej korzystać, polecam :)
Ciasto cytrynowe z białą czekoladą i migdałami
Składniki:
- 60g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 100g białej czekolady
- 220g mielonych migdałów
- 2 cytryny
Wykonanie:
Cukier, jajka i masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy zmielone migdały i mąkę. Cytryny myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryn. Do masy wlewamy sok i dodajemy skórkę. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Przekładamy do blaszki i wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 45 min.
Ależ proszę :) ostatnio dodaje więcej soku z cytryny, żeby ciasto było bardziej wilgotne.
OdpowiedzUsuńa tu pierwsze jego wykonanie:
http://img819.imageshack.us/img819/4827/ciastocytrynowe.jpg