czwartek, 15 marca 2012

Brownie

Nie wiem jak to możliwe, że ten przepis wrzucam tak późno, bo jest to jeden z moich ulubionych. Nie jest żadną tajemnicą, że jestem wielbicielką czekolady. No dobrze jestem uzależniona od czekolady :) Zatem nic dziwnego, że ten przepis wszedł na stałe do mojego słodkiego menu :) Piekłam je już wiele razy, zarówno z migdałami jak i bez - obie wersje są super. Ciasto jest ciężkie mokre i gliniaste - zakalcowate, przez brak proszku do pieczenia, ale dokładnie takie ma być. Polecam, bo jest proste, pyszne i mega czekoladowe :)

Brownie
Składniki:
- 200 - 250g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 300g cukru
- 100g mąki pszennej
- 6 jajek
- 50g orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie)

Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę. Ostudzoną czekoladę miksujemy z masą mączno-jajeczną. Orzechy lub migdały drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C  przez ok. 20min.

1 komentarz:

  1. Piekłam, wyszło zacnie :) świąteczna blaszka rozeszła się raz dwa :) smakowało całej rodzinie :) tej bliższej i tej dalszej. :)

    OdpowiedzUsuń