Wczoraj odwiedzili nas znajomi. ponieważ dawno już nie piekłam tego ciasta postanowiłam je zrobić na tę okoliczność :) Ciasto smakowało i dziś został już tylko ostatni kawałek, na który wszyscy mamy chęć, ale pewnie wsunie go moja córcia :) Upiekłam to ciasto jak w tytule z jabłkami i dżemem porzeczkowym, niestety nie był to dżem domowej roboty, tylko ze sklepu i był za słodki. Także jeżeli nie macie domowego dżemu, to trzeba się zaopatrzyć w kwaśne jabłka. Poza tym można zamiast jabłek i dżemu, dodać inne owoce (ok.1kg).
Skubaniec z jabłkami i dżemem porzeczkowym
Składniki:
- 0,5kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 300g masła
- 4 - 5 jabłek
- ok. pół słoika dżemu
Wykonanie:
Mąkę i zimne masło posiekać szerokim nożem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka - zagnieść ciasto (na początku nie będzie się lepiło, ale trzeba ciągle zagniatać). Całość trzeba podzielić na trzy części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Na cieście rozsmarować dżem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na kawałki (ja ścinam je bezpośrednio na dżem). Drugą część ciasta zeskubuj małymi kawałkami na jabłka. Z białek ubij sztywną pianę, po ubiciu dodaj cukier i jeszcze raz zmiksuj. Pianę wyłóż na zeskubane ciasto. Na pianę zeskub trzecią część ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170ºC i piecz ok. 45min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz