piątek, 17 lutego 2012

Sernik łaciaty

Mam do tego sernika sentyment między innymi dlatego, że to pierwszy sernik jaki upiekłam. Poza tym jest to mój drugi "popisowy numer" zaraz po pieguskach ;) Nie znam osoby, której by nie smakował, a moja rodzina i znajomi po prostu go uwielbiają. Polecam ze względu na łatwość przygotowania. NIe trzeba nic zagniatać itp. Łatwe, proste i mega smaczne :)

Sernik łaciaty
Składniki na cisto:
- 200g margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wodę dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę kakaową miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę (szczypta soli bardzo to ułatwi). Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą.

Składniki na masę serową:
- 700g zmielonego sera białego
- 100g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- sernix (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy ser, żółtka i sernix. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ją z masą serową.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Niewielkie porcje masy serowej wykładamy w małych odstępach na wylane ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy od dołu przez 50min. Po tym czasie wykonujemy test wykałaczką, jeżeli ciasto będzie zostawało na wykałaczce, to dopiekamy je przez 10 min. z termoobiegiem.

1 komentarz: