czwartek, 16 lutego 2012

Babka piaskowa

Dzisiaj Tłusty Czwartek niestety nie zamieszczę przepisu na pączki, ponieważ nie mam żadnego wypróbowanego. Może do następnego Tłustego Czwartku się poprawię :) Za to podzielę się przepisem na babkę piaskową. To ciasto to klasyka, nic wyszukanego, ani ekskluzywnego, jednak jest tak proste i smaczne, że ciężko mi się oprzeć, żeby go nie upiec. Warto wypróbować, bo tego przepisu nie da się zepsuć i nie ma ryzyka, że coś nie wyjdzie.


Babka piaskowa
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru 
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250g margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)


Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Rozpuszczamy margarynę, robię to w mikrofalówce (szybko i nie muszę długo czekać aż wystygnie).  W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy do tego rozpuszczoną margarynę i mieszkamy. Mąkę z margaryną miksujemy z jajkami. 2/3 cista wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto miksujemy z kakao i wylewamy na jasne ciasto. Blaszkę wstawiamy do pekarnika nagrzanego do 
180ºC na ok. 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz