środa, 9 stycznia 2013

Muffiny z nutellą

Te muffinki piekłam już drugi raz, bo są naprawdę super. Dla mnie najważniejsze jest to (poza tym, że są bardzo łatwe do zrobienia), że po upieczeniu nutella nadal pozostaje płynna - mniam :) Przepis pochodzi z moich wypieków. Oczywiście upiekłam te muffiny z podwójnej porcji, ze względu na ilość łasuchów w moim domu :) Używałam foremek silikonowych, bez papilotek i nie miałam żadnych problemów z wyjęciem. Jeśli używasz niesilikonowej formy to wyłóż ją papilotkami.

Muffiny z nutellą
Składniki (na 12 szt.):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 140g miękkiego masła
- 3 jajka
- ok. pół dużego słoika nutelli (im więcej tym słodsze)

Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie wbijamy kolejno jajka, po każdym miksujemy. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy. Ciasto nakładamy do 2/3 wysokości foremki, na górę każdej muffiny nakładamy dwie łyżeczki nutelli i patyczkiem robimy maziaje :) Foremki wkładamy do nagrzanego do ok. 160C -170C piekarnika i pieczemy ok. 25min. (do suchego patyczka). Należy pamiętać, że nutella pozostaje płynna, zwłaszcza, gdy tak jak ja jecie jeszcze gorące ciasta, bo niestety poparzyłam trochę język, ale co tam, warto było :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz