wtorek, 8 stycznia 2013

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Dawno tu nic nie pisałam, ale trochę się odchudzałam i przez to nic nie piekłam. Jednak na czas Świąt porzuciłam dietę (niestety ze zgubnym skutkiem dla mojej wagi - ponad 2 kg na plusie). Za to mogę się podzielić nowymi doświadczeniami. Przepis pochodzi z blogu moje wypieki i w oryginale jest ze śliwkami. Niestety nie mogłam kupić śliwek mrożonych, dlatego zastąpiłam je mrożonymi wiśniami. Ciasto wyszło bardzo smaczne, jednak przez to, że nie obtoczyłam wiśni w mące puściły dużo soku i cisto było mokre, ale to nie zepsuło smaku. Ogólnie ciasto bardzo smaczne i szybko zniknęło ze stołu. W przyszłym tygodniu planuję upiec je ze śliwkami  (już zlokalizowałam sklep, w którym są dostępne), także podzielę się wrażeniami smakowymi.

Jogurtowe ciasto z wiśniami
Składniki:
- 295g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g cukru
- 2 jajka
- 250ml jogurtu greckiego
- 50g płynnego miodu
- 150ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- ok. 1kg wiśni
- cukier puder do oprószenia

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać do naczynia. Jajka, jogurt, miód i olej wymieszać w innym naczyniu, tylko do połączenia składników. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać widelcem, również tylko do połączenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto (jest gęste) i wygładzić. Wiśnie obtoczyć w mące pszennej i poukładać równomiernie na cieście. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 175C piekarnika i piec ok 50min - do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz