Przepis na to ciasto mam od dawna, ale minęło sporo czasu zanim go wypróbowałam. Z okazji urodzin mojego synka postanowiłam zrobić coś nowego i padło na to ciasto. Wydawało mi się, że połączenie takich składników będzie niebem w gębie. Niestety trochę się rozczarowałam, bo ciasto jest mega słodkie. Co może być plusem, bo nawet ja po jednym niedużym kawałku miałam dość :) Spód z ciastek Digestive (które uwielbiam) i masła, jest super i mam już plany żeby wykorzystać go do innych ciast bez pieczenia. Używałam masy krówkowej Bakaland i niestety jest ona za rzadka do tego ciasta i wypływa nawet po 12h chłodzenia. Moja przyjaciółka poleca masę krówkową firmy Gostyń - mówi, że jest dużo gęstsza.
Banoffe
Składniki:
- 500ml kremówki
- 150g masła
- 300g ciastek Digestive
- 3 banany
- 1 puszka masy krówki
- odrobina czekolady do dekoracji
Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm. Masę korówkową wykładamy na spód z herbatników. Obrane banany kroimy w plastry i układamy je na masie. Kremówkę ubijamy na sztywno i wykładamy na banany. Całość oprószamy startą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz