sobota, 28 lipca 2012

Muffiny potrójnie czekoladowe

Nie mogło ich zabraknąć na moim blogu, ze względu na swoją potrójną "czekoladowość" :) Przepis jest prosty, a wykonanie szybkie i nieskomplikowane. Muffiny są mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Upiekłam je ostatnio z okazji 18-stych urodzin mojego brata, wszystkim smakowały.


Muffiny potrójnie czekoladowe
Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 150g cukru
- 25g kakao dobrej jakości
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki)

- 100g gorzkiej czekolady
- 85g masła
- 300ml śmietany 12%
- 2 jajka

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej rozpuszczamy masło (ja korzystam z mikrofalówki), dodajemy jajka i śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy. Drobno kroimy tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady i wrzucamy do masy. W formie do muffin układamy papilotki (lub smarujemy ją masłem i oprószamy bułką tartą), wypełniamy do 3/4 wysokości przygotowaną masą. Pieczemy ok 25min w temp. 200ºC. Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i oblewamy nią wystudzone muffiny. Ja ostatnio posypałam je jeszcze bardzo drobno posiekanymi orzechami laskowymi, bo akurat miałam je w domu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz