piątek, 27 lipca 2012

Domowy bounty

Od zawsze lubiłam batoniki bounty. Połączenie mlecznej czekolady i wiórek kokosowych uważam za bardzo udane :) Ten przepis pochodzi z bloga mojewypieki.blox.pl, jest prosty i wykonanie nie sprawia większych kłopotów. Najbardziej wymagającą częścią jest formowanie kulek, ponieważ masa dość łatwo oblepia dłonie, ale warto się trochę pomęczyć, bo takie domowe batoniki smakują zacnie :)

Domowy bounty
Składniki:
- 200g mlecznej czekolady
- 200g wiórek kokosowych
- 70g masła
- 70g cukru pudru
- 100ml śmietany 30%

Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy masło ze śmietaną, aż do roztopienia. Do miski wsypujemy cukier puder i wiórki i mieszamy, na to wlewamy masło ze śmietaną i mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy kulki, układamy je na papierze do pieczenia, potem przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż zastygną. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli mlecznej. Kulki zanurzamy w polewie (ja to robię przy pomocy dwóch łyżeczek). Oblane kulki układamy na papierze, przykrywamy folią i znowu wkladamy do lodówki, aż czekolada zastygnie. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz